Österlentips med fokus på mat och fika

Tänkte att jag skulle bjuda på några insidertips till er som har tänkt besöka Österlen i sommar, och då med fokus på min specialgren – att äta.

Bästa restaurangen på landet: Blåsingsborg gårdshotell.
Alltså, detta är så bra mat att det inte går att beskriva. Här finns det inte en lång meny med femtio rätter att välja på. Blåsingsborg sätter ihop en meny bestående av tre rätter och dessa lagas till perfektion. Jag har aldrig smakat bättre mat, det är liksom mer än mat, det är en smakupplevelse. Åk dit! Det är värt varenda krona. (En gång var vi där och firade bröllopsdag, och eftersom vi inte är så puttenuttiga tyckte vi att det gjorde väl inget om vi tog med vår kompis. Så vi käkade lyxmiddag i godan ro ända tills vi råkade nämna att det var vår bröllopsdag och hon plötsligt tyckte att det blev jätteobekvämt, hahaha 🙂 )

Bästa restaurangen i stan: En gaffel kort på Maritim.
Fram till i påsk har En gaffel kort legat på Storgatan i Simrishamn, men i år slogs den samman med Maritim som ligger nere vid hamnen. Jag hoppas att det inte innebär att En gaffel kort-krögarna måste kompromissa med sin fantastiska mat, men det verkar lyckligtvis som om det fortfarande är deras stil och kvalitet på maten. Vid flera tillfällen har vi kört efterrättsorgie på En gaffel kort, vilket innebär att vi beställt in samtliga efterrätter på menyn (brukar vara tre-fyra st) och delat på dem. Helt sinnessjukt gott! De tar verkligen efterrätten till en helt ny nivå.

Bästa fikan en dag på stranden: Skepparpsgården, Haväng.
Skepparpsgården är STFs vandrarhem vid Haväng som dessutom har en mysig gårdsservering med hembakade kanelbullar, sommardrink (brukar vara t ex en blandning av cider och flädersaft) och kaffe. (Och glass och sånt förstås, men skit i det, nu fokuserar vi på kanelbullarna.) Vackraste stranden man kan tänka sig ligger precis nedanför, så det är perfekt att ta en fikapaus här mellan baden. Eller efter en promenad på Ravlunda skjutfält som ligger alldeles intill.

Bästa fikan om det spöregnar: Backagården.
Backagården ligger mellan Löderup och Kåseberga och har goda hembakade grejer, men det bästa med detta stället är att man sitter i ett växthus, så boka in det en regnig dag när regnet smattrar mot växthustaket. Här finns också en presentbutik där man kan köpa viktiga saker som kolor och lakrits.

Om man gillar råa grejer: Mandel & Målla.
Raw food-fik i Kivik där man kan både kan äta lunch och fika. Här kan man sitta på uteserveringen och gosa med katten som på eget bevåg har flyttat till fiket. Eller köpa med sig goda grejer hem. Från oss är det här precis på lagom cykelavstånd, som den här dagen då jag cykelfikade på hallonlakritspaj och bornholmsk rabarbermust i slutet av april.

cykelfika mandelmålla

Så planerar ni in en österlensemester i år har ni lite koll på var ni ska äta nu. Varsågoda!

9 reaktioner på ”Österlentips med fokus på mat och fika

 1. Det här inlägget hade jag behövt i höstas! Vi försökte äta lunch på En gaffel kort minns jag men de hade inte öppet. Någon gång skall jag planera in en löparsemester enbart efter matställena, snarare än efter stigen / vandringsleden. God mat är ju minst lika viktig som en fin stig.

  Gilla

 2. men shit vad bra! Det här var precis vad jag behövde nu för jag har letat som en tok! TACK! Vilket av alla ställena är bästa att kombinera med träning…? 🙂 (Löpning + simning)

  Gilla

  1. Av dessa ställena skulle jag absolut säga Skepparpsgården. Jag älskar naturen norr om Kivik/Vitemölle – hedlandskapet och stränderna. Det är så himla vackert där. Så löpning med inslag av simning någonstans längs kusten mellan Rigeleje (Maglehem) och Vitemölle är fantastiskt, och då ligger Skepparpsgården bra till för ett fikastopp 🙂 Se bara till att ni inte råkar komma dit när Ravlunda skjutfält är avstängt pga skjutövningar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s